Amsterdam Cruise Port start nieuwe projectperiode riviercruise

Op dinsdag 17 juni 2014 was de officiële kick-off van de nieuwe projectperiode van het project riviercruise en motorchartervaart 2014-2016, uitgevoerd door Amsterdam Cruise Port. Maar liefst negen gemeenten hebben zich bij het project aangesloten. Doel van het project is om de metropool Amsterdam verder te promoten als riviercruise en motorchartervaartbestemming en daarbij elkaar te ondersteunen en versterken in het verbeteren van de faciliteiten om deze schepen te kunnen ontvangen.

Thema van deze bijeenkomst was dan ook “wat maakt een gebied interessant voor rederijen en touroperators”. Alma Prins-Droog, salesmanager cruise van Havenbedrijf Amsterdam, belichtte deze vraag vanuit het nautische oogpunt. De haven van Amsterdam heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en dit zorgt ervoor dat zij de vraag soms niet kunnen faciliteren. “Riviercruise is een sterk groeiende markt, zo heeft rederij Viking het afgelopen jaar 16 nieuwe schepen in de vaart gebracht”, aldus Prins. “Om de markt optimaal te kunnen bedienen is het belangrijk om te blijven investeren in voorzieningen zoals walstroom, afvalverwerking en voldoende kaderuimte”.

Het blijft een structurele uitdaging om als regio onderscheidend te zijn ten opzichte van de rest van de markt. Prins-Droog: “De geografische ligging, Amsterdam Airport Schiphol en een politiek stabiel en veilig land geven deze regio bepaalde voordelen boven andere locaties”. Ronald Winkels van Amstour Holland B.V. werkt dagelijks samen met de riviercruiserederijen om hun passagiers de bijzondere attracties van de regio te laten ervaren. “Het traditionele Nederland doet het altijd goed bij toeristen. Denk aan molens, klompen, kaas en tulpen”, aldus Winkels.

Peter-Jan van Steenbergen, directeur stichting Zaanse Schans, beaamt dat het “typische Nederland” toeristen trekt. Met maar liefst 1,5 miljoen bezoekers in 2013 is de Zaanse Schans de derde meest bezochte toeristische attractie van Nederland. “De riviercruisemarkt is interessant voor ons en daarom kijken wij met veel enthousiasme uit naar de nieuwe steiger die in aanbouw is”. Samen met 23 ondernemingen zorgt de stichting ervoor dat het publiek een indruk kan krijgen van vele Nederlandse tradities. Henri Willig Kaas B.V. is een van de ondernemers op de Zaanse Schans. Ingrid Kraakman, storemanager van de kaaswinkel: “Om de service hoog te houden verzorgen wij cursussen voor alle ondernemers op het gebied van gastvrijheid, bijvoorbeeld voor Chinezen. De Chinese markt is het grootst bij ons en daarom is het belangrijk om bij hun wensen en behoeften aan te sluiten.”

De markt blijft zich continue ontwikkelen en dat vereist een zelfde insteek van de gemeenten, ondernemers en havens. Winkels: “Rederijen en touroperators verwachten steeds meer flexibiliteit. Op het laatste moment wil de passagier bepalen waar zij die dag naar toe gaan. Kun je hier in faciliteren dan heb je een streepje voor.” Kraakman herkent dit en voegt toe “de cruisemarkt vereist een lange adem voordat je de resultaten van je inspanningen ziet. Samenwerken met elkaar is de sleutel tot succes.”

Niet alleen is de regio interessant voor de cruisepassagiers, voor de regio is deze toeristische markt ook uitermate interessant. Winkels: “De cruisepassagier is een kwaliteitstoerist. Zij hebben veel interesse in cultuur zoals musea en historie maar bijvoorbeeld ook in de gewoonten van Nederlanders. Daarbij heeft een cruisepassagier ook geld te besteden en dat is weer interessant voor lokale ondernemers.” Uit onderzoek van Amsterdam Marketing in opdracht van Amsterdam Cruise Port in 2012 is gebleken dat de gemiddelde dagbesteding (zonder overnachting) per passagier ruim € 50 bedraagt. Met tussen de 120-190 passagiers aan boord van een schip, waar tevens de nautische bestedingen bij opgeteld dienen te worden, betekent dit dat de impact erg groot is. Winkels: “De riviercruise en motorchartervaart genereren in de Amsterdam regio een omzet van bijna 50 miljoen euro. Absoluut de moeite waard dus!”

Docking Facilities

Information on sea cruise
and river cruise berths

Go to Docking Facilities

Destination

Destination information
Amsterdam region

Go to Destinations

Getting Here

Arrival and transfer
information

Go to How to get here

Sea cruiseRiver cruise

See complete calendar

Partners

Passenger Terminal Amsterdam

Passenger Terminal Amsterdam is a joint venture between the Municipal Port Authority of Amsterdam, which is responsible for the maritime operation, and NS Stations, which is responsible for managing and marketing the terminal. The management and organization of the terminal is undertaken by a compact, dedicated team within which short lines of communication and customer-orientation take centre stage.

See all our partners

Latest News

That’s entertainment! Eventfabriek new partner for ACP

10-1-2018 12:51:12

We are delighted to announce a new partnership with one of the leading entertainment agencies in Amsterdam. Already a renowned name in the wider entertainment world, Eventfabriek (‘event factory’ in Dutch) is now offering a dedicated service to cruise companies that seamlessly matches the specific requirements of the sector in terms of both artists and audio-visual equipment.

.... READ MORE

Vacature: Projectmanager Riviercruise

11-2-2018 17:56:19

ACP zoekt een projectmanager: Heb jij ervaring met het managen van projecten, opstellen en uitvoeren van marketingplannen en organiseren van activiteiten én heb je een fascinatie voor cruisevaart? Bij Amsterdam Cruise Port hebben wij een vacature als projectmanager riviercruise. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het realiseren van de projectdoelstellingen van ACP. Ben jij de marketinggeneralist met ervaring die ook dol is op details en onderzoek? Reageer dan snel!

.... READ MORE
News archive

Twitter@AMS_Cruise_Port

Follow us!